E-Mail

EvolutionNaast de webmail die tegenwoordig bij iedere e-mail aanbieder wordt geleverd, is het soms handig om een e-mail programma te gebruiken dat op de computer is geïnstalleerd. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een situatie waarin je bij je ontvangen / verzonden e-mails moet kunnen, terwijl er geen internet beschikbaar is. Of als je beschikt over meerdere e-mail adressen en je geen zin hebt om apart op iedere webmail in te loggen.

Ubuntu levert voor dit soort situaties het e-mail programma “Evolution” mee. Evolution is standaard geïnstalleerd en je kunt het terugvinden via het menu Toepassingen > Internet.

Stap 1 – configuratie

Welkom

Als je Evolution voor de eerste keer start, krijg je een assistent te zien die je begeleidt bij het instellen van je eerste e-mail adres.

 1. Klik op “Volgende”

Evolution instellen

Herstellen vanaf backup

Als dit niet de eerste keer is dat je Evolution gebruikt en je wilt oude e-mail importeren, kun je hier kiezen om te herstellen vanaf een backup.
Omdat dit in dit geval niet van toepassing is:

 1. Klik op “Volgende”

Evolution backup

Identiteit

 1. Vul in het venster je volledige naam en e-mail adres in.
 2. Selecteer “Dit instellen als standaardaccount”. Dit zorgt ervoor dat e-mails die je verstuurt standaard vanaf het net ingevulde adres worden verstuurd. Indien je namelijk meerdere e-mail adressen instelt voor gebruik met Evolution, kun je bij het verzenden van een nieuwe mail kiezen vanaf welk adres je de mail wilt versturen.
 3. Klik op “Volgende”

E-mail Identiteit

E-mail ontvangen

In dit scherm vul je de technische gegevens in die nodig zijn om e-mail te ontvangen. Indien je een e-mail adres van een internet provider hebt, heb je de gegevens van hen ontvangen toen het internet werd opgeleverd. Indien je een e-mail adres van een gratis e-mail aanbieder hebt (bijvoorbeeld G-Mail), vind je de betreffende gegevens op de site van de aanbieder.

 1. Vul de gegevens voor de inkomende e-mail in aan de hand van de gegevens van je aanbieder. Indien je van je aanbieder de keuze krijgt tussen POP of IMAP, kies dan voor het modernere IMAP.
 2. Selecteer “Dit wachtwoord onthouden”
 3. Klik op “Volgende”

Inkomende E-Mail

Ontvangstinstellingen

Hier kun je een aantal instellingen naar eigen smaak kiezen en/of veranderen. Weet je niet wat je moet kiezen: In onderstaande afbeelding vind je een voorbeeld.

E-mail ontvangstinstellingen

E-Mail versturen

Zoals we net de gegevens van de e-mail aanbieder hebben gebruikt voor “E-Mail ontvangen”, doen we nu hetzelfde voor “E-Mail versturen”.

 1. Vul de gegevens voor de uitgaand e-mail in aan de hand van de gegevens van je aanbieder.
 2. Selecteer “Wachtwoord onthouden”
 3. Klik op “Volgende”

E-Mail SMTP instellingen

Accountbeheer

In dit scherm geef je aan hoe dit e-mail account moet worden weergegeven in Evolution. Hetgeen je hier invult wordt alleen gebruikt in Evolution, voor jou zelf. Mensen aan wie je een e-mail stuurt krijgen deze naam niet te zien.

 1. Verzin een naam voor dit e-mail account en voor deze in.
 2. Klik op “Volgende”

Accountbeheer

Tijdzone

Omdat e-mail een wereldwijd medium is, is het belangrijk dat Evolution je tijdszone weet.

 1. Selecteer “Europa/Amsterdam” door op de kaart op Amsterdam te klikken.
 2. Klik op “Volgende”

Tijdszone

Klaar

Evolution is klaar voor gebruik!

 1. Klik op “Toepassen”

Klaar!

Stap 2 – gebruik

Als je Evolution nu opstart krijg je een soortgelijk venster als het onderstaande te zien, met daarin al je e-mails.
Indien om een wachtwoord wordt gevraagd, is dit het wachtwoord dat je ook gebruikt om op webmail in te loggen, of het wachtwoord dat je hebt gekregen van je internet-aanbieder.

Evolution E-mail in Ubuntu

Naast e-mail functionaliteit biedt Evolution functies voor het bijhouden van een Adresboek of Agenda, het maken van een Taken lijst of het noteren van memo’s.

Evolution: E-mail, Agenda, To-Do list, Adresboek, Notities

Middels onderstaand formulier kun je een reactie plaatsen.
Je kunt je ook abonneren op deze website. Je wordt dan automatisch op de hoogte gesteld van nieuwe berichten. Klik daarvoor hier.

Reacties

Hallo
Sinds kort heb ik ook Ubuntu en ben zeeeeeeeeer tevreden.
Wat ik alleen mis is fotos mailen die gemakkelijk verkleind worden zoals in outlook, iemand ideeen?
gr. Maurice

Mijn mails beginnen steeds met 30 regels data.Bij beeld-berichtenweergave–berichteninhoud kan ik het uitvinken maar dan blijft het een blanco blad.Ik doe dus verder met het lezen van mijn mail tussen al die regels data.Launchpad heeft nog niet geantwoord.

It indeed takes some time now to seek out great information this way. Thanks.

I adore this website page however cannot actually download this images. Im simply using a mobile computer whether it will help. Well cheers.

Sorry, the comment form is closed at this time.