Fotobeheer

f-spotMet alle mogelijkheden die voorhanden zijn om in het dagelijks leven mooie plaatjes te schieten, raak je het overzicht wel eens kwijt. Al die vakantie- of familiefoto’s komen namelijk nogal eens bij elkaar in een map terecht, of nog erger: in honderd verschillende mappen! Gelukkig is daar F-Spot, een eenvoudige manier om orde in de chaos te scheppen, waardoor het zelfs leuk wordt om je foto’s te bekijken! 

Naast het sorteren van foto’s, biedt F-Spot ook een flink aantal manieren om de foto’s met simpele bewerkingen te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verwijderen van rode ogen, het scherper maken van een foto, de horizon rechttrekken en nog veel meer.

Stap 1 – foto’s importeren

F-Spot is standaard in Ubuntu geïnstalleerd. Je kunt het programma vinden via het menu Toepassingen > Grafisch > F-Spot fotobeheer.

Importeren

Bij de eerst start van F-Spot krijg je een venster te zien waarmee je je eerste foto’s kunt importeren.

  1. Selecteer bij “Importeer locatie” de optie “Map selecteren”

F-Spot map selecteren

 

Map selecteren

  1. Klik door naar de map waarin de foto’s staan die je wilt importeren. Zorg dat je in die map terecht komt en klik op “Openen”

Foto-map selecteren

 

Importeren

Je komt weer terug in het eerste venster, waarin nu voorbeelden van je eigen foto’s worden geladen.

  1. Vul bij “Attach Tags” een label in waaraan je foto’s later kunt herkennen en waarmee je ze makkelijk kunt terugvinden. Als je bijvoorbeeld foto’s importeert van een vakantie in Spanje, noem de tag dan “Spanje april 2009”
  2. Klik op “Importeren”

Tag toevoegen

 

Hoofdvenster

Je bent aangekomen in het hoofdvenster van F-Spot. Van hieruit zal je vanaf nu te werk gaan. Het kan zijn dat de linker-zijbalk die op onderstaande afbeelding te zien is, niet verschijnt. Klik in dat geval via het F-Spot menu op Beeld > Components en zorg dat er een selectievinkje voor Sidebar komt te staan. Sleep de balk vervolgens vanaf de linker zijrand van F-Spot tevoorschijn.

In de zijbalk verschijn vervolgens de labels waarmee je je foto’s kunt terugvinden. Bovenaan vind je een tijdbalk, waarmee je in plaats van de labels, ook de tijd kunt gebruiken om je foto’s terug te vinden.

afbeelding-6

 

afbeelding-8

 

Bewerken

Als je een afbeelding wilt bewerken, kun je er twee keer op klikken. De afbeelding wordt dan vergroot en in de zijbalk verschijnen simpele bewerkingsopties.

F-Spot afbeelding bewerken

Middels onderstaand formulier kun je een reactie plaatsen.
Je kunt je ook abonneren op deze website. Je wordt dan automatisch op de hoogte gesteld van nieuwe berichten. Klik daarvoor hier.

Reacties

Which i dont normally post on many another Blogs, nevertheless Thanks keep up the incredible work. Ok unfortunately it is a pointer to go to school.

Sorry, the comment form is closed at this time.