Welkom

ubuntu-sticker2Keuze?

Wie in deze tijd een elektronica-winkel binnenloopt om eens te kijken naar een nieuwe computer, zal al snel tot de conclusie komen dat er niet veel te kiezen valt. Natuurlijk, er is een enorme hoeveelheid prachtige laptops en desktop computers te zien: Een laptop met een mooi zwart glanzende behuizing, een laptop met een wat groter scherm, eentje die wat sneller is dan de rest, of misschien wel bluetooth heeft… En omdat iedereen andere wensen heeft, is het maar goed dat er zo’n diversiteit is. Maar zijn de keuze-mogelijkheden wel zo uitgebreid?

 

Keuze dus. Maar is dit wel zo? 

Als we eens gaan kijken naar het gedeelte van de computer dat we  daadwerkelijk gebruiken, valt op dat bij alle computers hetzelfde besturingssysteem wordt meegeleverd: Windows Vista. Een flink deel van de prijs van een nieuwe computer bestaat uit kosten om gebruik te mogen maken van Windows Vista, maar we krijgen nooit de kans te kiezen voor een ander besturingssysteem. We worden dus eigenlijk gedwongen geld uit te geven aan iets waarvan we ons niet eens kùnnen afvragen of het ook anders, of misschien zelfs beter kan! Is er dan niets anders?
 

Er is wel degelijk iets anders: Ubuntu.

Ubuntu is een besturingssysteem dat een waardig alternatief biedt voor Windows Vista. De gemiddelde gebruiker kan alles wat hij of zij gewend is op Windows Vista of XP, ook doen op Ubuntu. Maar waarom zou je nu voor Ubuntu kiezen in plaats van Windows Vista? Simpel: Omdat het grote voordelen heeft; bijvoorbeeld:

Omdat Ubuntu voor veel mensen nieuw is, en het systeem op sommige punten anders (makkelijker) werkt, is deze Nederlandstalige website gewijd aan het toegankelijk maken van Ubuntu voor iedereen.

Om te beginnen vind je hier een handleiding voor het eenvoudig installeren van Ubuntu; volledig geïllustreerd met  afbeeldingen van de installatie-stappen.